Archief voorStart met Bert

start met bert : eten voor het lopen ?

vrijdag, 15 mei 2009

Algemeen geldt dat je het beste uiterlijk twee uur voordat je gaat lopen een maaltijd kunt nuttigen. Maar lopen op een lege maag is een slecht idee en wanneer je training om 19:00 begint vindt de rest van je gezin het misschien toch fijn als je om 18:00 een hapje mee eet. Of je kunt eten vlak voor een training is persoonlijk maar je kunt je er wel aan wennen. Wat dan het beste valt is een maaltijd met een mager stukje vlees, aardappelen en gekookte groente. Rauwkost of een maaltijd in combinatie met een melkproduct is een slecht idee. Behoor je echter tot degenen met een gevoelige maag of ga je een heel intensieve training doen? Houd het dan bij een snee brood en drink nog wat isotone dorstlesser vlak voor de training.
Na de training zul je afhankelijk van de lengte, ook weer trek hebben. Laat je niet weerhouden door het tijdstip. Ook later op de avond is het verstandig de koolhydraten weer aan te vullen. Neem wat yoghurt met muesli of eet dan een lichte warme maaltijd als dat eerder niet uitkwam. Met een lege maag na een training gaan slapen is net zo erg als met een lege maag gaan trainen!

start met bert : torhout

vrijdag, 15 mei 2009

Straks de 10 km in Torhout (Sint-Rembertcorrida). Er zal veel zuurstof in de lucht zitten, dus dat belooft ;-) . Hopelijk geen last van de verkoudheid die ik na Brugge opgelopen heb.

Start met bert : ipod

dinsdag, 12 mei 2009

Veel lopers hebben niet het geluk om met anderen te kunnen samenlopen. Onregelmatige werkuren, groepen die lopen terwijl de kinderen aandacht nodig hebben, …

Daarom heeft Nike samen met Apple de Nike + ipod ontwikkeld. Vooraf kan je een pak informatie ingeven, net als de gewenste muziek die je harder doet lopen. Tijdens het lopen informeert je iPod je over de verstreken tijd, de gelopen afstand, je tempo en het aantal verbrande calorieën. Bovendien hoor je wanneer je halverwege bent en wanneer je er bijna bent. En alle gegevens van je trainingssessie kun je ook nog eens nalezen op je iPod.

http://www.apple.com/nl/ipod/nike/

Dwars door Brugge

dinsdag, 12 mei 2009

Zondag dus Dwars door Brugge gelopen. Geen ideale voorbereiding doordat we met de ploeg heel het weekend in de weer waren met het plakken van borden.

Toch nog netjes op tijd in Brugge geraakt. Normaal gezien ging ik met enkele jonge gasten lopen maar die vond ik voor de start niet meteen terug. Een beetje later kwam ik de burgemeester van Oostkamp Luc Vanparys tegen. Hij wou rond 1u30 lopen. Dat was ook mijn plan en dus zijn we samen vertrokken. In het begin heel rustig aangezien we achteraan post gevat hadden. Na een kleine vijf minuten waren we al beetje opgewarmd toen we over de officiële startlijn liepen :-) . Gedurende de wedstrijd hebben we steeds zelfde tempo kunnen aanhouden en zijn we geëindigd in 1u 27. Netjes binnen de afgesproken tijd zonder te moeten forceren.

Vrijdag loop ik in Torhout samen met onze lijsttrekker Hilde Crevits.

Lopen in de warmte

zaterdag, 2 mei 2009

Gisteren in Knokke-Heist rustig de 10km gelopen met de lopers die binnen het uur wilden aankomen. Dit waren de groene ballonnen. Het ging vlot. Kon hele tijd praten en heb me niet moeten forceren in de warmte.

Veel lopers wisten niet goed hoe ze met de warmte moesten omgaan. Daarom enkele tips op onderstaande link. Zelf drink ik het laatste half uur voor de wedstrijd niets tot enkele minuten voor de start. Dan drink ik bijna half litertje water. Qua kledij draag ik geen donkere t-shirt want dat absorbeert de zonnestralen en ik drink bij iedere bevoorrading (al vond ik de flesjes AA drink van gisteren veel te groot).

 Wapen je tegen de warmte

Gepersonaliseerde trainingsschema’s

vrijdag, 1 mei 2009

Als eerste tip verwijs ik jullie graag naar een website.

My Asics Running is een gratis hardloop community. Al duizenden beginnende en gevorderde hardlopers hebben via de trainingsschema’s hun sportieve doelen bereikt. Het motto van Asics is niet voor niets al jarenlang ´Sound mind, sound body´ oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam.

Naast gratis trainingsschema’s vind je op de site je eigen online trainingslogboek, informatie over voeding en materialen en een tool om je routes te tekenen en berekenen. In het forum kun je overleggen met andere hardlopers.

My Asics running

De komende weken ga ik ook in op wat andere websites te bieden hebben.

Met sportieve groeten,

Bert

Start met Bert

vrijdag, 1 mei 2009

Op deze website zal ik iedere dag ook ingaan op sportthema’s. Vanaf vandaag start ik ook terug met lopen na een lange periode van inactiviteit. In het jaar 2000 heb ik nog de marathon van New York in 2u45 gelopen en in 2001 werd ik samen met Jurgen Vandewiele, Gunther Vanhoutte en mijn jongste broer Wouter Belgisch kampioen 4x1500m.

Vandaag loop ik de 10K in Knokke-Heist. De komende weken kan je met mij meelopen in :
- Dwars door Brugge (10 mei)
- Sint-Rembert corrida Torhout (15 mei)
- Watewyloop Tielt (24 mei)
- Kortrijk loopt (1 juni)

Als bestuurder van de Vlaamse Atletiekliga en penningmeester van de Koninklijke Belgische Atletiekbond heb ik steeds het contact met de atletiek behouden, maar met de zomer die in de lucht begint het toch weer te kriebelen om ook zelf de loopschoenen aan te trekken. Samen zijn we sterk in moeilijke tijden!

Met sportieve groeten,

Bert